Ukryta moc szparagów
Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
Jędrne warzywa to gwarancja dobrego smaku potrawy. Istotne więc, by szparagi kupować w lokalnych sklepach, a unikać importowanych. Szparagi należy przechowywać w lodówce, zawinięte wilgotną ściereczką. Można je też obrać i przechowywać w ten sam sposób. Obrane szparagi są świeże do dwóch dni.
– To jest bardzo wygodne, jeżeli przygotowujemy jakieś przyjęcie na wieczór. Już rano możemy obrać szparagi, obierki zagotować w wodzie i potem tę wodę jeszcze raz wykorzystać do ugotowania szparagów. W ten sposób będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Albo wykorzystać tę wodę po skórkach jako wywar na zupę – radzi Agnieszka Kręglicka, krytyk kulinarny i restauratorka w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Białe szparagi najlepiej podawać z sosem holenderskim. Zielone dobrze smakują w sałatkach lub grillowane. Wszystko zależy jednak od przyzwyczajenia, indywidualnych preferencji i regionu. Na Podlasiu szparagi podaje się z grzankami i serem korycińskim.
– Ser koryciński należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Szparagi zielone, surowe pokroić drobniutko, w plasterki. Wymieszać szparagi i ser, posypać tym bułki. Kromki zapiec w piekarniku, tak, by ser się rozpuścił. W ten sposób chrupiące będą i szparagi, i bułka– mówi Kręglicka.
Szparagi dobrze wpływają także na zdrowie. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.
Tegoroczne zbiory szparagów, dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej. Potrwają do czerwca. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tysięcy ton.
Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle
Dodaj komentarz
Komentarze
Uwielbiam szparagi, a mój mąż uwielbia je dla mnie przyrządzać i wszyscy są zadowoleni. Mam nadzieję, że szparagi też
A ja nie lubię szparagów
bbo to zazdroszcze męża moj nielubi szparagów wiec przyżadzac też nie ummie. Aja kocham szparagi posiadają wielle cennych składników,
nigdy ich nie jadłam jak spotkam to postaram sie kupic
Uwielbiam
w każdej postaci
Jeszcze ich nie jadłam, ale jestem strasznie ciekawa, jak smakują
Uwielbiam
Dla mnie to chyba jedyne warzywo,ktore nie posiada smaku.
uwielbiam szparagi