Terapia sokami warzywnymi

Codzienne spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw to podstawa profilaktyki zdrowotnej. Odpowiednio przygotowane soki warzywne zawierają wysokie dawki łatwo przyswajalnych składników odżywczych i mogą być wartościowym dodatkiem do diety. Sokoterapia jest niekonwencjonalną metodą wspomagającą leczenie chorób cywilizacyjnych oraz skuteczną i naturalną formą suplementacji.

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona dieta uboga w owoce i warzywa jest jedną z głównych przyczyn współczesnej epidemii chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Wszystkie organizacje, które zajmują się zdrowiem publicznym, apelują, że podstawą profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.

Owoce powinny być spożywane w całości, ponieważ soki owocowe mają znacznie wyższy ładunek glikemiczny, przez co powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu. Takiego działania nie wykazują soki warzywne, które mają naturalnie niższą zawartość węglowodanów oraz są źródłem wysokich dawek łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ostatnio dużą popularność zyskuje metoda wspomagania konwencjonalnego leczenia chorób za pomocą soków, tzw. sokoterapia.   

– Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa. Wśród nich znajdują się typowo polskie warzywa, szczególnie korzeniowe, które są dostępne w każdym punkcie sprzedaży, oraz warzywa liściaste. W tym wypadku możemy wyciskać sok na przykład z natki pietruszki, sezonowych ziół czy również z pokrzyw. Może to być również hodowana w domu trawa z pszenicy, owsa czy żyta  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Jacek Radwański, autor książki „Sokoterapia”.

Wartość odżywcza soków zależy od metody ich pozyskiwania. Działanie wysokiej temperatury oraz długi czas przechowywania doprowadzają do utraty cennych składników pokarmowych. Soki warto wyciskać domowymi metodami i spożywać zaraz po przygotowaniu.

– Sokoterapia spełnia doskonałą rolę przy rekonwalescencjach. Na przykład po chemioterapiach czy przy leczeniu nowotworów pomaga odbudować siły witalne organizmu. Jest skuteczną formą suplementacji niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, których we współczesnej, przetworzonej żywności po prostu brakuje – dodaje Jacek Radwański.

Należy pamiętać, że soki nie mogą być podstawowym elementem jadłospisu przez dłuższy czas ze względu na niską zawartość kalorii, białka oraz tłuszczu. Nie powinny być również jedynym źródłem warzyw w diecie.

 

 

Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłyście, koniecznie Polubcie nasz profil na FB. :)

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

BOZEAGA

Soki z dodatkiem ziół uwielbiam np z pietruszką bazylją,koperkiem ,lubię wszystko co zielone jednak w zimie jadam owoce ,soki raczej latem gdy mamy dużo pysznych owców,warzyw.

bozenkaxxj

w sumie jem dużo owoców i warzyw ale 5 porcji to jednak nie jest.Czasami robię soki z warzyw (nawet z buraka), częściej jednak z owoców a NAJCZĘŚCIEJ z braku czasu a raczej z lenistwa kupuję gotowe.

kylaina

Oj, Bożenka mam tak samo jak Ty, więc często trafia na te kupowane Blum 3

bbo

W domu soki przygotowuje zazwyczaj mój mąż. Najczęściej miesza to, co jest najbardziej dostępne, a więc marchew w połączeniu z jabłkiem lub bananem. Doskonale też smakuje z sokiem pomarańczowym.

Yoanne91

Uwielbiam owoce i warzywa jednak zimą dostęp do nich i ceny są nieco mniej przystępne;)

dark_forest

Kocham soki!!! Chciałabym pić ich jak najwięcej, ale doskwiera mi brak wyciskarki do soków (nie sokowirówki, to duża różnica!). Ceny są b. wysokie..

Masza

Tak samo jak dziewczyny,uwielbiam soki i często je piję,chociaż mogłabym jeszcze częściej.

angel3312

z marchewki jeszcze bym wypiła ale z reszty o nieee, może kiedyś się przełamię.

Wiktoria_

a jakby tak przejść na dietę złożoną z samych saków?

justajustyna

kurcze chyba jednak bym nie dała rade takich pic

weronkaa84

Moja sokowirówka już ma mnie chyba dość Smile soki robię bardzo często. Te kupne nawet w połowie nie dorównują tym domowym Smile

Marylka771

Fajny artykół

agusia65

uwielbiam soki Biggrin

OLIWIA25

Piękne i smaczne Smile

wampa

mniam pychotka

Cameleonka

Jakoś nie mogę się przekonać do zielonych soków z zielonych części warzyw, wolę "ciepłe" kolory i smaki Smile

produkty partnerów