Słodkiego, zdrowego życia! Przepisy na zdrowe czekoladowe desery od Roksany Środy

Ten artykuł będzie zupełnie inny, wyjątkowy. Ale to miły przerywnik od artykułów merytorycznych, którymi dzielę się z Wami od dobrych kilku tygodni na łamach portalu Face&Look. Od dziś w moim cotygodniowym cyklu znajdziecie również różnego rodzaju gotowe, przykładowe plany dietetyczne, a także zdrowe i sprawdzone przepisy!

Teoria, którą ostatnio tu prezentowałam, oczywiście jest niesamowicie ważna i przez swoje wpisy chciałabym Wam przekazać rzetelną wiedzę, którą będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym żywieniu. Ale uważam, że oprócz teorii, równie ważna, o ile nie najważniejsza, jest praktyka. Także ta, która może sprawić sporo frajdy!

Kilka dni temu, a dokładniej 7 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady - święto każdego miłośnika słodkości. Kilka moich pacjentek powiedziało nawet, że to święto zdecydowanie ważniejsze od tłustego czwartku. To zrozumiałe dla wszystkich czekoladoholików. Tak, jak w okolicach tłustego czwartku jesteśmy zalewani falą różnorodnych przepisów na pączki - w zdrowszej wersji, tradycyjne, pieczone czy smażone, tak teraz, chciałabym wrócić kilka dni wstecz i oddać w Wasze ręce kilka moich sprawdzonych, ulubionych przepisów na desery z wykorzystaniem czekolady. Oczywiście, w zdrowszej wersji!

To słodkości, które z powodzeniem wpiszą się w założenia diety redukcyjnej. Mogą z nich skorzystać osoby, chorujące na insulinooporność czy cukrzycę. Choć, w tej sytuacji - warto zadbać o kilka podstawowych zaleceń, komponując dietę osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Może „porozmawiamy” o tym za tydzień?

Tymczasem, nie pozostaje mi nic innego, jak… życzyć Ci smacznego!

 

TARTA CZEKOLADOWA

 

SKŁADNIKI na spód

• 80g płatków owsianych

• 120g sezamu

• 30g rodzynek

• 8g kakao

• 10g orzechów ziemnych

• 1 jajko

• 15g odżywki białkowej

• 55g białka jaj

 

SKŁADNIKI na masę

• 200g mleczka kokosowego

• 45g gorzkiej czekolady

• słodzik wedle uznania

• 10g żelatyny

Rodzynki, nasiona, orzechy i płatki owsiane zblenduj na sypką masę - możesz wykorzystać dowolne bakalie, byle zgadzała się gramatura. Dodaj kakao, jajko, białko jaja, odżywkę białkową i całość dokładnie wymieszaj. Masą wyklej spód formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.

W międzyczasie przygotuj wnętrze… Mleczko kokosowe rozpuść z czekoladą. Dodaj dowolny słodzik, żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Przestudź! Na upieczony spód delikatnie wylej masę czekoladową i odstaw do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na całą noc. Udekoruj pomarańczą i orzechami.

 

FIT ZEBRA

SKŁADNIKI:

• 2 jajka

• 400g jogurtu naturalnego

• 15g cukru pudru

• 25g oleju rzepakowego

• 250g mąki orkiszowej jasnej

• 20g odżywki białkowej czekoladowej (można pominąć i dać więcej mąki)

• 5g kakao

• 20g czekolady mlecznej lub gorzkiej

• słodzik wedle uznania

 

 

 

 

Jajka rozbełtaj. Dodaj jogurt, olej, mąkę i cukier puder. Masę dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz odżywkę białkową - wymieszaj. Do formy wlej jasną masę, na to ciemną i delikatnie wymieszaj. Posyp kawałkami czekolady. Piecz 35 minut w 180 stopniach... Smakuje, jak sernik zebra.

 

 

 

SERNIK SNICKERS

SKŁADNIKI:

  • 800g chudego twarogu (wykorzystałam 3-krotnie mielony - idealny na sernik)
  • 250g jogurtu greckiego 
  • 2 jajka
  • dowolny słodzik wedle uznania
  • 150g herbatników pełnoziarnistych bez cukru
  • 35g skrobi ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 150g daktyli
  • 50g mleka sojowego bez cukru
  • 45g orzechów nerkowca
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła lub oleju kokosowego

 

Ser twarogowy, jogurt, jajka, aromat, słodzik i skrobię wrzuć do miski, a następnie bardzo (!) dokładnie zblenduj. Masa powinna być wręcz lejąca. Na dnie foremki wyłóż herbatniki - jeśli będą wolne szczeliny, to posyp pokruszonymi ciastkami. Na herbatniki wylej masę serową i piecz 45 minut w 160 stopniach. Ważne - foremkę ustaw w dolnej części piekarnika! Odstaw do wystygnięcia - dopiero wtedy dobrze stężeje.

 

KARMEL: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 2h. Następnie wyjmij (nie wylewaj wody) i zblenduj na gładką masę. Dolej mleko sojowe, dodaj szczyptę soli oraz tyle wody po daktylach, aby karmel miał odpowiednią konsystencję. Przełóż na wystudzony sernik i posyp kruszonymi orzechami.

 

CZEKOLADA: Roztop czekoladę z masłem i polej nią ciasto.

 

 

Dbaj o zdrowie z nami, odwiedź sklep faceandlook.com

face&look BOX - Low Fodmap - MY DIET FOOD BY ROKSANA ŚRODA

Autor: 
Roksana Środa

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

rycerzyk6

Super, napewno skorzystam z tych przepisów.

Anqelique

Zapisuję wszystkie Smile

produkty partnerów