Śliwka kalifornijska poleca gęsinę na Świętego Marcina

W polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada,  podobnie jak Święto Niepodległości. Choć Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa w Europie, a tradycja hodowli gęsi sięga XVII wieku, wciąż w spożyciu gęsiny daleko nam chociażby do Niemców. Warto na nowo odkryć to nieco zapomniane mięso w ciekawych połączeniach kulinarnych, jak chociażby ze słodką śliwką kalifornijską.

Wolny od pracy i zwykle chłodny 11 listopada sprzyja rodzinnemu, domowemu biesiadowaniu. Organizatorzy akcji „Gęsina na Św. Marcina” od kilku lat zachęcają Polaków, aby królową stołu tego dnia była gęś, która ważąc zwykle ok. 4-5 kg, może stanowić wyjątkowy posiłek dla nawet kilkunastu osób. Najwyższe walory smakowe przypisuje się młodej, polskiej gęsi owsianej, która jest produktem chronionym znakiem pochodzenia na unijnym rynku, a zarazem eksportowym hitem polskiego drobiarstwa.

Mięso gęsi lubi połączenia ze słodkimi dodatkami, takimi jak soczyste i słodkie suszone śliwki kalifornijskie. Włączając się w trend spożywania gęsi na Św. Marcina, California Prune Board przygotowała specjalny, polski przepis na piersi gęsie pieczone w cydrze ze śliwką kalifornijską. Tajemnicą sukcesu tego dnia jest nacięcie skórki i tłuszczu w kratkę, a następnie powolne smażenie aż do momentu, gdy skórka stanie się apetycznie rumiana. Dzięki temu delikatne mięso nie przesuszy się. Następnie gęś w towarzystwie jabłek, czosnku, tymianku i śliwek kalifornijskich czeka już tylko wygrzewanie się w piekarniku w kąpieli z cydru. Połączenie aromatów orzeźwiających jabłek, słodkich śliwek i aksamitnego mięsa gęsi z pewnością będzie stanowić niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych całej rodziny. 

 

 

Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

4 porcje, czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

80 dkg piersi gęsiej (2 filety)

300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego

2 winne jabłka

10 śliwek kalifornijskich

6 ząbków czosnku

10 gałązek tymianku

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. 

Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie. Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. 

 

 

Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

bozenkaxxj

Super przepis na gęsinę ze śliwkami, ale mam ochotę na takie pyszności Smile

bianeczkaa

Zjadłabym Biggrin

Malinka23

wyśmienity przepis Biggrin

OLIWIA25

Pysznie sie prezentuje Smile

basiamiecz715

Przepis świetny, ale w mojej rodzinie gęsiny jemy bardzo mało...... Sad , ta pokazana na fotkach wygląda bardzo smakowicie.....

eliska

Przepis bardzo łatwy i niedrogi aż mi ślinka cieknie na widok tej gęsiny

hanover

muszę wypróbować, bo jakoś od pewnego czasu mam ochotę zrobić i spróbować tylko mam pewne obawy czy mi się uda dobre 

sisi13

Przepyszna gęsina na św. Marcina Smile

weronkaa84

Aż mi ślinka cieknie Smile

claudiq1990

Wygląda bardzo apetycznie Smile 

Nataliiia1

Mmmm...brzmi i wygląda bardzo apetycznie i aromatycznie. Muszę kiedyś wypróbować Smile

Dorota Niewiadomska

Co za pyszności!!Nie omieszkam skorzystać z przepisow,bo są rewelacyjne Smile 

alonek

Wygląda przepysznie i soczyście.

annasus

Muszę wypróbować na święta Smile

maybe92

Wygląda smakowicie! Smile

lawina74

Nie jadłam gęsiny od lat, czas na przypomnienie Smile

Marylka771

narobiliście apetytu

Marylka771

narobiliście apetytu

Marylka771

narobiliście apetytu

Maja Markiewicz

mnnnn ślinka leci

Masza

Ależ bym zjadła tak przygotowaną gęsinę.

wampa

smakowite

produkty partnerów