„Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” premiera książki Agaty Młynarskiej

W poradniku „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” Agata Młynarska udziela czytelnikom porad dotyczących prawidłowego odżywiania i przestrzega przed produktami, które mają zły wpływ na zdrowie oraz powodują uciążliwe i przewlekłe dolegliwości. Dziennikarka przyznaje, że sama przez wiele lat uskarżała się na bóle głowy, brzucha i chroniczne zmęczenie. Badania wykazały, że ich przyczyną nietolerancja pokarmowa.

Agata Młynarska podkreśla, że w czasach, kiedy markety i sklepy oferują niezliczoną ilość produktów spożywczych, warto zadbać o to, by jedzenie, które trafia na stół było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Nietolerancja na niektóre składniki pokarmowe może podstępnie i bez objawów wyniszczać od środka organizm.  Takim „cichym zabójcą” jest właśnie gluten.

– Odkąd pamiętam zawsze pobolewał mnie brzuch.  Na początku września zeszłego roku, wylądowałam w szpitalu z bardzo silnymi bólami, wymiotowałam, bardzo źle się czułam.  Trwało bardzo długie dochodzenie do tego, co mi jest.  Po bardzo dokładnych badaniach genetycznych okazało się,  że mam nietolerancję glutenu i laktozy, czyli cukru, który znajduje się w mleku krowim. To było dla lekarzy światełko w tunelu –  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agata Młynarska, dziennikarka.

Dziennikarka postanowiła podzielić się swoimi przeżyciami i doświadczeniami z czytelnikami. Książka jest swoistym przewodnikiem w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Pomoże tez dopasować odpowiednią diety  tym, których organizm nie toleruje glutenu.

– Leżąc w szpitalu, myślałam, że nie mogę tego czasu zmarnować, niech ten czas komuś posłuży. Dostaje tak bezcenną wiedzę i tak ważne informacje, że chce się nimi podzielić, bo być może ktoś zidentyfikuje te objawy, które ja miałam jako podobne i już nie będzie musiał męczyć się całe życie, tylko po prostu pójdzie i zrobi badania genetyczne. W książce jest podany konkretny i sprawdzony adres   –  tłumaczy Agata Młynarska.

Młynarska przestrzega, by nie lekceważyć żadnych dolegliwości i zachęca też innych do bacznej obserwacji swojego organizmu. Dziennikarka podkreśla, że w jej przypadku fundamentalna zmiana diety miała kolosalny wpływ na stan zdrowia.

 Dla mnie to jest być albo nie być, żyć albo nie być. Rzeczywiście jest coś takiego, że teraz wszyscy mówią o tym glutenie, bo taka moda pojawiła się w mówieniu o tym, nie bez powodu, bo jest coraz więcej osób, które na to chorują. To jest inny gluten niż był lat temu 50, bo teraz wszystko jest chemicznie przetworzone. Ten glutem skleja nasze wnętrzności i dzieją się rzeczy straszne –  tłumaczy Agata Młynarska.

Współautorkami książki są prof. Grażyna Rydzewska, Agnieszka Pęksa i Ewa Olejniczak. Są więc liczne porady zdrowotne, analiza poszczególnych diet i przepisy na niskokaloryczne, ale pożywne dania.

–  Prof. Grażyna Rydzewska mówi również o tym, że człowiek dorosły w ogóle nie potrzebuje mleka, żeby żyć. Gdyby ludzie nie pili mleka i nie jedli produktów przetworzonych z mleka, prawdopodobnie miałaby dużo mniej pacjentów. Agnieszka Pęksa opisuje wszystkie diety i robi z nimi porządek.  Trzeci rozdział to już są przepisy Ewy Olejniczak, świetnej, super autorki przepisów kulinarnych dla ludzi, którzy chorują, a także dla tych, którzy chcą jeść bez glutenu –  dodaje Agata Młynarska.

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Burda Publishing Polska.

Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle

 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

kasiaa

To moze byc ciekawa ksiażka. Przejrze bedac w ksiegarnii

bozenkaxxj

Bardzo lubię panią Agatę, wygląda świetnie, książka zapowiada się ciekawie

Natalia18

oo musze przeczytac i to koniecznie!!

Masza

O i ja z chęcią przeczytałabym tą książkę.

Marylka771

Ciekawy temat

sabina300

wiele słyszałam o takiej diecie, muszę się jej bardziej przyjrzeć Smile

bbo

Książka w sam raz dla osób, które muszą się wystrzegać glutenu.

weela

Bardzo ciekawy temat, sama się teraz zainteresowałam gotowaniem bez glutenu - zaobserwowałam lepsze samopoczucie i lekki spadek wagi Smile

OLIWIA25

Pani Agata trafiła na dobrych lekarzy, nie każdy ma to szczęście

brendi

Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tej pani. Życie bez glutenu ? Ok, jeśli miałabym jakiekolwiek problemy zdrowotne - w innym przypadku nie zamierzam się katować.

Beatris20

Teraz wszyscy piszą książki. Zainteresowała mnie tematyka glutenu i jego eliminacja z diety ale po głębszym wniknięciu tematu wiem, że to nie dla mnie.

Malinka23

Piękna kobieta mam nadzieję, że książka będzie ciekawa Biggrin

Justyna3950

Muszę przejrzeć Smile

luna341

Nie lubie jej..nie wiem włąsciwie dlaczego,drażni mnie.

agusia65

świetnie wygląda Biggrin

produkty partnerów