Pierogi na 5 sposobów. Tradycja w nowym wydaniu
Pierogi można spotkać w wielu zakątkach świata, a każdy obcokrajowiec przyzna, że tylko w Polsce smakują naprawdę wyjątkowo. Kto nie uwielbia świeżo ugotowanych pierożków? Zajadają się nimi wszyscy – dzieci, młodzież, dorośli. Pierogi ruskie, z truskawkami, grzybami czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem… To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret tych smacznych, domowych przysmaków. Razem z PizzaPortal.pl, największym serwisem do zamawiania jedzenia online, sprawdź z czym poza owocami, mięsem, kapustą i serem, można je zrobić.
O pierogach słów kilka… Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: „kurniki” – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; „knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie; „koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; „hreczuszki” – przyrządzane z mąki gryczanej; „sanieżki” i „socznie” – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.
Kulinarne wariacje pierogowe. Pierogi robią furorę do dziś. Uwielbiasz pierogi, ale według Twojej rodziny ta potrawa wieje nudą? Zaskocz najbliższych i przygotuj oryginalne nadzienie, które może kryć to pozornie znane i zadomowione danie. A jeśli nie masz czasu na wielogodzinne kuchenne przygotowania skorzystaj z serwisu PizzaPortal.pl, gdzie za pomocą zaledwie paru kliknięć, zamówisz wyborne pierogi z najlepszych restauracji w Polsce na terenie niemal całego kraju:
- Pierogi ze szpinakiem – mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj pół szklanki gorącej wody i wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmroź na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, zetrzyj na tarce lub drobniutko posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszaj i uduś na małym ogniu. Gotowy farsz przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wykrój nieduże kółka, nakładaj na każde niewielką porcję nadzienia i zlep. Gotuj w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawaj najlepiej z masłem albo ze skwarkami z cebulą.
- Pierożki chińskie – w Chinach jada się wonton, guo tie oraz jiaozi. Są to małe pierożki z dość egzotycznymi jak dla nas farszami. Stanowią one nieodzowne przekąski na przyjęciach. Nie są, jak w Polsce, daniami obiadowymi. Wonton nadziewa się ostrygami, krewetkami lub wieprzowiną, guo tie farszem z mięsa wieprzowego, krewetek i szczypiorku. Z kolei mięso i kapusta pekińska to nadzienie występujące w jiaozi. Do przygotowania guo tie niezbędne są: 25 dag surowych posiekanych krewetek, 25 dag mielonej wieprzowiny, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka wina ryżowego, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka startego imbiru. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj.
- Pierogi czekoladowe z nadzieniem z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą – mąkę wymieszaj z kakao i solą, dodaj jedno całe jajko i 1 żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniataj gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wałkuj jak najcieniej i wycinaj w nim krążki. Natomiast czekoladę i listki mięty na drobno posiekaj. Na gotowe krążki ciasta nałóż porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta posmaruj białkiem jaja i zlep pierogi. W dużym garnku gotuje wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej pierożki i gotuj około 5 minut. Pierożki odcedź, ułóż na talerz na środek i połóż na środek gałkę lodów waniliowych i przyozdób listkami mięty.
- Pierogi filipińskie z kurczakiem – z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki soli, dwóch łyżeczek oleju, dwóch łyżek octu, 2 łyżek masła i jajka przygotuj ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw. Następnie grubo rozwałkuj i potnij na kwadraty. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Mięso zmiel, zmiksuj z jajkiem i zielonym groszkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na połowę kwadratów nakładaj po porcji farszu, przykrywaj reszta. Sklejaj je tylko na rogach. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki, smaż je, aż się zrumienia, często obracając. Wyławiaj łyżką cedzakowa i układaj na papierowych ręcznikach, aby osączyć z tłuszczu. Podawaj jak szaszłyki nadziane po kilka na ozdobne szpadki.
- Pierogi z soczewicą – w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie soczewica stanowiła podstawę wyżywienia, tymczasem w większości polskich domów jej smak do dziś pozostaje nieznany. Bulion przygotuj w 400 ml gorącej wody, ugotuj w nim soczewicę, aż powstanie gęsta papka. Rozpuść masło, dodaj curry i paprykę oraz rozdrobniony czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy, ostudź. Z mąki, jajka, oleju oraz około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi. Gotuj w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Pierogi podawaj tuż po przyrządzeniu z sosem grzybowym.
Dodaj komentarz
Komentarze
Uwielbiamy w rodzinie pierożki, coś znajdę dla nas wśród tych przepisów
Bardzo podoba mi się przepis na perogi ze szpinakiem i czekoladowe z nadzieniem z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą 
Pierożki zawsze cieszą się powodzeniem na stole z czym by nie były znikają w oczach.
Ja bardzo lubię chińskie z krewetkami. Szpinakiem też nie pogardzę.
Kocham pierogi mogłabym je jeść codziennie
Zaciekawił mnie przepis na pierogi filipińskie z kurczakiem 
Pierogi, moje ulubione danie od małego, za każdym razem wręcz pożeram je, aż mi się uszy trzęsą
Najbardziej lubię oczywiście te domowe, ruskie, z kapustą i grzybkami bądź z mięskiem. Dla mnie nie ma bez nich Świąt
Nie będę ukrywać, że jestem czekoholikiem, więc najbardziej zaciekawił mnie przepis numer 3, który łączy moją miłość do pierogów i czekolady w jedność!
Mniaaaaaaaaam 
mnian ale nabrałam ochoty chyba zrobię pierogi jutro :d te filipińskie takie nawet by mogły się udać
Kocham pierogi, musze teściowej podrzucić ten artykuł, to może się pobawi w te różne wersje
Ale narobiliście apetytu
zjadłabym*wink*
Uwielbiamy pierogi z różnymi farszami..:) przepisy rewelacyjne....
Pierogi zawsze, lubię te tradycyjne, robione przez moją babcię, np z soczewicą
O takich z czekoladą nie słyszałam 
Pierogi z soczewicą robiła moja mama i chętnie bym do nich wróciła ale na pewno odpadają chińskie bo na słowo krewetki dostaję gęsiej skórki, reszta tez bym skorzystala z przepisów.
Pierogi z soczewicą robiła moja mama i chętnie bym do nich wróciła ale na pewno odpadają chińskie bo na słowo krewetki dostaję gęsiej skórki, reszta tez bym skorzystala z przepisów.
od razu zrobiłam się głodna. Uwielbiam pierogi
Uwielbiam pierogi
Goszczą bardzo często na moim stole
Z chęcią wypróbuję pierogi z soczewicą oraz filipińskie
Uwielbiam pierogi z serem, mięsemi i szpinakiem
Pierogi chyba nigdy nie sa nudne.Jest tyle możliwości ich przygotwania.Podobnie jak naleśniki.Uwielbiam ze szpinakiem,a także z serem i miętą na słono.Filipińskie są bardzo ciekawe
Pierogi chyba nigdy nie sa nudne.Jest tyle możliwości ich przygotwania.Podobnie jak naleśniki.Uwielbiam ze szpinakiem,a także z serem i miętą na słono.Filipińskie są bardzo ciekawe
Pierogi uwielbiamy, ja najbardziej lubię właśnie z soczewicą, bobem lub specjalnym brązowym groszkiem pierogowym, a do tego czerwony barszczyk domowej roboty
Jeżeli chodzi o pierogi to jestem tradycjonalistka - ze szpinakiem mi nie pasują, jak i cała inna egzotyczna paleta:)DLa mnie jeśłi pierogi to oczywiscie z kapustą, mięsem, ewentulanie boczkiem czy serem. I koniec kropka:)
Ja stawiam na tradycyjne pierogi jednak
Nie przepadam za pierogami,jedyne jakie jadam to z owocami.Moj mąż natomiast uwielbia ,Widze tu ciekawe pomysły,pierogi filipinskie na pewno męzowi posmakują
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem
Cała moja rodzina uwielbia pierogi.Tradycyjne z mięsem,z kapustą i grzybami,czy ruskie.Od czasu do czasu robię z kurczakiem lub ze szpinakiem,ale w wersji na slodko jeszcze nie jadłam
Pierogi uwielbiam
z przyjemnością skorzystam z przepisu
Uwielbiam różnego rodzaju pierogi
Warto zrobić zawsze zapas i zamrozić
oj lubię pierogi lubię.
Fajne pomysły
Fajne pomysły
Czekoladowe brzmia swietnie
Jestem także bardzo za pierogami z takim nadzieniem, coś nowego
Świetne pomysły
Świetne pomysły
pierożki chińskie, brzmi smacznie