Face&Look > ZDROWIE > Oliwa i oliwki dla zdrowia i urody

Oliwa i oliwki dla zdrowia i urody

Trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez tłoczonej z oliwek oliwy, dodawanej do sałatek i marynat, jedzonej z chlebkiem i przyprawami. Oliwa i oliwki to część naszego kulinarnego dziedzictwa. A jakie są zdrowe i smaczne!



Fot. Shutterstock

Drzewa oliwne (Olea europaea) zaczęto uprawiać mniej więcej pięć tysięcy lat temu w basenie Morza Śródziemnego. Mogą rosnąć w suchym klimacie i niemal bez pielęgnacji, ale zbiór oliwek i produkcja oliwy jest wymagająca i kosztowna. Oliwki owocują po raz pierwszy siedem lat po posadzeniu. Gałązki są bardzo delikatne, więc owoce trzeba zbierać ręcznie, otrząsając je stopniowo w miarę dojrzenia i zrzucając na siatki, płachty płótna lub plastiku porozpinane pod drzewami. Zielone oliwki to te zbierane zanim dojrzeją. Oliwki czarne, dojrzałe, zbiera się po pierwszych przymrozkach. Część oliwek przeznacza się do konserwowania w różnych zalewach, część do tłoczenia oliwy. Owoce na oliwę miażdży się razem z pestkami, potem uciera dalej, żeby uzyskać oliwę. Proces wytłaczania nie powinien podnosić temperatury oliwkowej papki, bo najzdrowsza jest oliwa tłoczona „na zimno”.


Fot. Shutterstock


CO NA TO DIETETYK?

O zaletach oliwy w diecie opowiada nam dietetyk Agnieszka Kościowska (Poradnia Dietetyczna Vitalinia, dietetykdlaciebie.pl):

Oliwa z oliwek króluje na naszych stołach nie bez powodu, to luksusowy eliksir dla każdego. Bogata w związki mineralne (fosfor, potas i żelazo), w witaminy (C i E, z grupy B, prowitaminę A) oraz w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Pomaga w leczeniu cukrzycy, wspomaga i chroni nasz układ krwionośny i trawienny, zwiększa przyswajalność witamin, opóźnia proces starzenia komórek. Jest kaloryczna, ale nie tuczy, bo tonizuje metabolizm i pomaga regulować gospodarkę hormonalną.

Najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym jest niefiltrowana oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego toczenia). Ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. Stosujemy ją tylko na zimno, np. do sałatek. Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki stołowe dziennie. Oliwa z drugiego tłoczenia jest bardziej zielona i ma wyrazistszy smak. Ta z kolei jest idealna do krótkiego smażenia oraz gotowania.


Fot. Shutterstock

Świetnym dodatkiem do potraw są także oliwki, które podnoszą walory smakowe i odżywcze dań. Oprócz witamin i minerałów obfitują w błonnik, są lekkostrawne i hamują apetyt na słodycze. Zielone są łagodniejsze w smaku, czarne – gorzkie. Cała różnica pomiędzy oliwkami zależy tylko i wyłącznie od stopnia ich dojrzałości, czyli od tego, kiedy zostały zebrane. Wybór to już indywidualna sprawa każdego z nas, bo nie ma między nimi istotnych odżywczych wartości.


PRZEPISY!


Fot. Shutterstock

Przepis na winegret
Oliwa jest podstawą dwóch sławnych sosów – majonezu i winegret. My tym razem polecamy lżejszy z nich, winegret. Jest niezastąpionym dodatkiem do różnych sałat.

Składniki: 125 ml oliwy, 3 łyżki stołowe białego octu winnego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy dijon, ½ łyżeczki cukru, sól i pieprz,

Przygotowanie: Składniki można zmiksować na niskich obrotach w blenderze, ale lepiej posłużyć się zwykłym słoiczkiem. Wystarczy przelać składniki do słoika, zakręcić i mocno potrząsać, aż sos stanie się jednorodny. Wariacji na temat winegretu jest nieskończenie wiele. Ocet winny można zastąpić włoskim octem balsamico lub czerwonym octem winnym. Można zrezygnować z cukru albo musztardy. Można za to dodawać – posiekany czosnek, posiekane zioła (szczypiorek, natka pietruszki, mięta), pokruszone orzechy włoskie, rozgniecione maliny.


Fot. Shutterstock

Przepis na tapenade
Oliwki można jeść jako przekąskę, dodawać do makaronów i sałatek. Można też zjeść jako intrygującą pastę, tapenade, którą jada się na południu Francji. Wykorzystuje się jako dip do surowych warzyw, smaruje się nią bagietki, dodaje do pieczonego mięsa i gulaszy.

Składniki: 250 g czarnych oliwek bez pestek, 3 odsączone filety anchois, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki orzechów piniowych, ½ łyżki kaparów w occie, 125 ml oliwy, sok z cytryny i pieprz do smaku

Przygotowanie: Podstawą tapenade są oliwki, achois, orzeszki i kapary są dodatkiem. Wszystkie składniki poza oliwą trzeba zmiksować. Stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie pasta. Jeśli tapenade ucieramy ręcznie, zadbajmy o to, żeby masa była naprawdę gładka; tylko wtedy smaki połączą się w pełni.

Dodaj komentarz

Komentarze

dark_forest

Kocham oliwki i oliwę! Kupuję tylko tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia, ekologiczną, w szklanej butelce.
Przepisy bardzo ciekawe Smile

KAHA

Ja oliwek nie lubię, za to oliwę z oliwek stosuje zarówno w kuchni jak i w kosmetyce np. zmywam nią makijaż, albo dodaje kilka kropel do kąpieli.

wilma74

Oliwy z oliwek do sałatek jak najbardziej,używam. Jeść ich nie lubię a kosmetycznie używam oliwkowych cieni ,uwielbiam je Smile

Masza

Mam tak samo jak dark_forest .Oliwa z oliwek to stały element w kuchni,do tego najróżniejsze odmiany oliwek zielone i czarne.Czasami skuszę się na martini z dodatkiem 3 oliwek.Oprócz tego oliwę z oliwek wykorzystuje do zrobienia wszelkich maseczek na twarz i włosy,do peelingów.Świetna jest kąpiel z podrzaną oliwą.Zyskują nie tylko dłonie,ale i paznokcie.Coraz częściej sięgam po kosmetyki mające ją w swoim składzie.

angel3312

Uwielbiam ją w sałatkach.

bozenkaxxj

oliwki uwielbiam jeść same albo jako dodatek do róznych potraw ( z martini też), oliwa z oliwek extra virgin od wielu lat jest obecna w moim domu jako niezbędna do surówek, sałatek, używam też z dodatkami ziół w buteleczkach np. z oregano-pycha

klaudia24

oliwa z oliwek powinna byc stosowana do smazenia. przeynajmniej kazdy lekarz tak powie. no ale co zdrowe to drogie Biggrin

moniaczek04

bardzo lubię oliwki, dzisiaj jadłam zielone nadziewane pastą paprykową Smile pyszne!

bbo

Oliwki - pychota, w każdej postaci. Oliwa również jest stałym składnikiem potraw w mojej kuchni. Ale to piękne drzewo oliwne! Dziewczyny, a widziałyście kiedyś takie na żywo? Była któraś w starym gaju oliwnym? To moje marzenie!

ania

tez uwielbiam, ostatnio znalazłam fajny przepis na Tapendę z zielonych oliwek Biggrin zajadam się co wieczór.. chociaż oliwa oliwie nie równa.. trzeba dobrze szukać..osobiście po kilku próbach mogę polecić, jeżeli chcecie spróbować hiszpańską oliwę

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=27997429 -

kamila11207

niestety ale nienawidzę oliwek Smile nie smakują mi wcale Smile

francesca

Ja również nie lubię ani oliwy, ani oliwek. Niestety. Jedyne co mam z oliwek, to płyn micelarny Wink

agusia99

Uwielbiam oliwki,choć kosmetyki są dość tłuste dlatego szczególnie polecam dla skóry suchej

madziara85

OLIWEK NIE LUBIĘ ZAWSZZE WYKŁADAM Z DAŃ I SAŁATEK ALE NADAJA FAJNY SMACZEK OLIWA OD LAT JEST W NASZEJ KUCHNI NIEODZOWNYM ELEMNETEM NIE ZREZYGNUJE Z NIEJ DO SAŁATEK SMAŻENIA WSZYSTKIEGO FAJNA SPRAWA

angel3312

Oj nie zjadłabym oliwki nawet w sałatce... nie lubię, nie odpowiada mi smak i jej zapach...

mskrzypulec

Oliwę z oliwek często stosuję jednak samych oliwek nie jadam ponieważ nie smakują mi.

ani630

uwielbiam oliwki

julita mak (niezweryfikowany)

Bardzo dobre są oliwki marnowane w occie super.

justajustyna

oliwe z oliwek nie lubie wole nasz olej rzepakowy ale oliwki to owszem ubóstwiam

weronkaa84

Oliwki nie przechodzą mi przez gardło, ale oliwę lubię, sałatki z nią są bardzo dobre.

OLIWIA25

Nie lubię oliwek ale oliwę owszem Smile

Cameleonka

Pięknie wyglądają gaje oliwne ze srebrzącymi się w słońcu listkami... Oliwki bardzo lubię. Bardziej zielone niż czarne. Niestety te w sklepach mają gorszy smak od jedzonych za granicą, które są przyrządzane przez miejscowych. Tamte mogę zjadać kilogramami.

wampa

oliwki lubię do tostów

Dorota Niewiadomska

Oliwki uwielbiam!  Smile 

JULA7

Uwielbiam zielone:)

eliska

Podobno zielone oliwki sa niedobre ale oliwę z oliwek uzywam