Oliwa BIO – ekologia na naszych stołach

Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Bo jak wyobrazić sobie drzewo, które mogło być świadkiem zamierzchłych, wydarzeń historycznych, w cieniu którego mógł odpoczywać Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Skrywające tajemnice drzewa oliwne, bo o nich mowa, to najstarsze rośliny uprawiane na ziemi, a ich historia sięga ponad 6000 lat.

Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.

Oliwa z oliwek to dla mieszkańców basenu morza śródziemnomorskiego podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową. Z tych względów z niebywałym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi. Drzewa zakwitają na początku maja, a zbiór rozpoczyna się pod koniec września, kiedy oliwki są jeszcze zielone, i trwa, aż do końca lutego, kiedy oliwki osiągają dojrzałość i przybierają ciemnogranatową lub czarną skórkę. Owoce są bardzo delikatne i wymagają szybkiej obróbki zaraz po zbiorach.

Warunki, w jakich dojrzewają owoce, odpowiedni klimat i temperatura przyczyniają się do wyjątkowego smaku oliwy z oliwek.

Hasło „pierwsze tłoczenie” jeszcze niedawno odróżniało „zwykłą” oliwę od prawdziwego rarytasu. Dziś jednak możemy kupić taką oliwę w niewielkiej cenie.  Co więcej, zaledwie część oliw oznakowanych extra vergin pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.

Jak zatem spośród tak licznego asortymentu wybrać ten właściwy?

Większość naprawdę szlachetnych pochodzi z regionu Toskanii. Skąd jednak wiadomo, że włoskie oliwy butelkowane są w słonecznej Italii? Pomóc nam w tym mogą regulacje unijne. Certyfikat CSQA gwarantuje wysokiej jakości pochodzenie stosowanych oliwek, jednocześnie kontrolując drogę produktu począwszy od wzrostu rośliny.

Jako jedna z pierwszych oliw certyfikat otrzymała rodzinna firma Carapelli.

Extra Vergin Il Nobile Carapelli jest, jak sama nazwa wskazuje dziewicza i zawiera najcenniejsze oliwkowe składniki. Jest tłoczona na zimno i tylko raz. W praktyce oznacza to, że oliwa pozostaje w stanie naturalnym i nie jest później obrabiana mechanicznie, czyli nie jest podgrzewana. Dzięki procesowi pierwszego tłoczenia na zimno, w temperaturze pokojowej oliwa Carapelli zawdzięcza najcenniejsze walory smakowe i zdrowotne. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy mają dobroczynne działanie na organizm człowieka.

Nie bez przyczyny od wieków oliwa z oliwek uznawana jest za symbol zdrowia i urody.

Extra Vergin Il Nobile Carapelli ma nieograniczone możliwości zastosowania. Można ją używać praktycznie do wszystkiego. Idealna do smażenia i marynowania mięs, wyśmienicie nadaje się również do wszelkich potraw z makaronów oraz ryb i owoców morza.

Dla niewybrednych kulinarnie Carapelli posłuży po prostu do skrapiania sałaty. Doskonale sprawdza się również w najprostszej postaci - wystarczy zamoczyć w niej chleb i przegryzać go pomidorami posypanymi bazylią. Wyśmienite danie.

Carapelli to sprawdzona i potwierdzona tradycją oraz certyfikowana włoska jakość.

Statystyczny mieszkaniec większego miasta, podtruwany codzienną dawką samochodowych spalin, żyjący w permanentnym miejskim hałasie, żywiący się w barach szybkiej obsługi bądź sieciach Fast Foodu i cierpiący na chroniczny brak czasu marzy tylko o jednym, o chwili wytchnienia na sielankowej wsi. I niech to będzie prawdziwa wioska, gdzie nie ucieknie się od widoku pasącej się krowy, czy biegających swobodnie kur. I niech pachnie, tak po wiejsku, a przyjmiemy to bez kręcenia nosem, bo dla wielu z nas to swoisty powrót do natury, odskok od szaleńczego trybu życia w wielkim mieście.

Dbanie o nasze środowisko było najpierw modne, a teraz jest absolutnie potrzebne. Ekologia to temat przewodni wielu debat politycznych i światowych konwencji. Powstaje coraz więcej organizacji i stowarzyszeń ekologicznych. Ekologia nie jest już pustym sloganem, ani wiedzą tajemną. Coraz większa świadomość społeczeństwa na temat środowiska naturalnego, jego funkcjonowania i zależności oddziaływania pomiędzy organizmami a środowiskiem sprawiła, że ekologia stała się częścią integralną naszego istnienia.

Codziennością już stały się sklepy z produktami pochodzenia ekologicznego, ba, weszły nawet do supermarketów, gdzie spośród dziesiątek innych, można wyłowić ekologiczne perełki.

Producenci żywności ekologicznej oprócz nacisku na wysokie parametry jakościowe produktów, skupiają się właśnie na ochronie i dbałości o jakość całego środowiska naturalnego. Żywność wytwarzana jest naturalnymi metodami, w bezpiecznym i czystym środowisku. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, syntetycznych środków chroniących roślinę, hormonów wzrostu, ani antybiotyków. Dzięki wyeliminowaniu pestycydów i nawozów sztucznych, uprawa roślin w gospodarstwie ekologicznym nie powoduje zanieczyszczenia wód gruntowych, a gleba zachowuje swoje naturalne składniki pokarmowe.

Carapelli znana jest z inwestowania w nowe pomysły i badania nad produktami. Tym razem, postawiła na zdrową, ekologiczną żywność. I po raz kolejny przeczucie nie zawiodło znawców włoskich smaków. Oliwa z oliwek BIO firmy Carapelli, to kwintesencja dobrego smaku i zdrowia. Oliwa wytworzona jest z oliwek, które rosły w naturalnych warunkach, niczym nie napędzane, nie przyspieszane i nie modyfikowane genetycznie. Oliwa BIO to całkowicie naturalny produkt. Oliwa posiada smak dojrzałych owoców z łagodnym pikantnym akcentem.

Oliwa z oliwek BIO polecana jest wszystkim pasjonatom zdrowego i smacznego jedzenia bez sztucznych składników. Dodatkowo kosztując oliwę BIO mamy świadomość, że w żaden sposób nie przyczyniamy się do degradacji środowiska naturalnego. Z taką myślą, każda potrawa skropiona kilkoma kroplami oliwy BIO będzie smakowała o niebo lepiej.

Wysokiej jakości produktu strzeże butelka wykonana ze specjalnego szkła AG, które sprzyja lepszemu przechowywaniu oliwy.

 

 

Carapelli
Extra Vergin Il Nobile Carapelli

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

bbo

Wszystkie oliwy dobrej jakości są dobre dla naszego organizmu.

Marylka771

ja stosuję olej lniany

kasiaa

Bardzo ciekawy artykuł. Teraz wiem już wszystko; )

justajustyna

Bio = pusty portfel

nishita27

Uwielbiam oliwę i używam jej bardzo często, również w kosmetykach

bozenkaxxj

Super artykuł, masa ciekawych informacji, oliwę lubię i cały czas jest w domu.

eliska

stosuję oliwę z oliwek , olej słonecznikowy warto bo są dobre dla naszego zdrowia

alonek

Ostatnio używam oliwki to gotowania. Jestem zadowolona.

Kamila1618

Hmm nigdy nie miałam do czynienia z taką oliwą z pierwszego zdarzenia Sad

weronkaa84

Mi mama coraz przywozi oliwę z Włoch, jest świetna Smile

sisi13

Bardzo lubię oliwy.

anias88

droga ale warto kupić

matiz1232

płynne złoto

Maja Markiewicz

ja też mam swoją ulubioną

bella121

oliwę warto dodawać niemal do każdej potrawy! Smile

amorki22

miałam oliwię z oliwek teraz przerzuciłam sie na oliwę z winogrona i jestem pozytwywnie zaskoczona. Ta z oliwek strasznie jak dla mnie śmierdziała. może taką kupiłam albo na taka trafiłam.

AnnaD

Ciekawy artykuł Smile

banna1989

ja myślę że my powinniśmy używać olejów pochodzących z roślin które nas otaczają i docenić olej lniany, słonecznikowy i rzepakowy

aneta11

ciekawy artykul

anias88

muszę sobie to zapisać

kasiu_nia

Przydatny artykuł Smile

aga0495

Lubię ekologiczne produkty Smile

annasus

Ciekawy artykuł Smile

wampa

uwielbiam kosmetyki z oliwą

produkty partnerów