Kulinaria i Podróże

Czerp inspiracje i bierz z życia więcej

26
cze
2020

Słodzić czy nie? Radzi Gaja Kuroń

Cukier jest obecny w większości produktów i często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dużo go spożywamy. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, powstało wiele zdrowych zamienników. O tym, po które szczególnie warto sięgnąć, opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna...

18
cze
2020

Lekka sałatka dla taty – ściągnij przepis!

Chcesz zrobić kulinarną niespodziankę swojemu tacie? Oto coś w sam raz dla tatusiów, którzy dbają o formę i swoje zdrowie – lekka sałatka w stylu francuskim.  

08
cze
2020

Uratuj jedzenie przed wyrzuceniem!

Znane kawiarnie dołączają do działań, których celem jest unikanie marnowania żywności. Od teraz niesprzedane w danym dniu świeże produkty będzie można znaleźć w aplikacji Too Good To Go i odebrać w formie pysznych paczek – niespodzianek. Przygotowane na miejscu bagietki, kanapki, ciasta i...

28
Maj
2020

Gotowanie z dzieckiem. Przepis Jakuba Kuronia

Kuchnia jest miejscem zarezerwowanym nie tylko dla doświadczonych kucharzy, ale również dla młodych poszukiwaczy gastronomicznych przygód. Wspólne gotowanie to dobra okazja do nabycia nowych umiejętności i poszerzenia kręgu zainteresowań. O tym, jak połączyć przyjemne z pożytecznym i zarażać pasją...

4.8

2

4.9

2

15
Maj
2020

Jajka z łososiem i kaparami. Wypróbuj wiosenny przepis

Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów.  

06
Maj
2020

Zaczarowany ogród na stole z Fyrklövern

Słońce grzeje, na drzewach pojawiły się już pączki, a kwiaty ścielą się wśród trawy. Wiosna rozkwita w pełni. Inspirowane motywem przyrody serwisy będą idealnym dopełnieniem dla pięknie udekorowanego stołu.  

30
kwi
2020

Szybkie dania z makaronem

Makaron to niezbędny składnik praktycznie każdej kuchni. Używa się go na wszystkich długościach i szerokościach geograficznych. Dzięki uniwersalności można wykorzystać go, przygotowując najróżniejsze potrawy. Wróćmy jednak do korzeni…  

28
kwi
2020

Wspaniałe ziemniaki. Zalety, rodzaje, przepisy!

Ziemniak, pyra, kartofel, a nawet grula czy bulwa – różnie zwany, lecz przez większość uwielbiany. Skąd pochodzi i dlaczego na stałe zagościł w każdym warzywniaku? Jaki ma związek z Janem III Sobieskim i starożytnymi Inkami? Ile odmian istnieje i czy warto go wprowadzać do swojej diety? Jesteś...

17
kwi
2020

Sałatka z makronem i awokado dla małych i dużych

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać białko, węglowodany, tłuszcze oraz „coś zielonego”. Niestety najmłodszych ciężko jest  przekonać do świeżych warzyw. Sposobem na przemycenie dawki witamin jest podanie sałatki z makaronem i szczyptą czarnuszki.  

11
kwi
2020

Wielkanoc z domowych zapasów. Radzi szef kuchni

Ta Wielkanoc na pewno będzie inna niż wszystkie dotąd. Nie czas na wielkie zakupy. Można jednak zrobić świąteczny obiad z tego co mamy w spiżarce. Mariusz Olechno, obieżyświat, kucharz na transatlantykach, a od 15 lat Sushi Chef w Koku Sushi radzi jak zrobić wykwintne klopsiki z ryby z puszki....