Face&Look > ZDROWIE > Konfitury i dżemy z pomidorów!

Konfitury i dżemy z pomidorów!

Pomidory pachną latem, można je jeść bez końca. Można też zachować ich smak na dłużej, robiąc przetwory. Nie tylko przeciery, ale też konfitury i dżemy. Polecamy kilka przepisów!

Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Pomidory z bazylią, owszem, ale próbowaliście połączyć je z malinami? To zaskakujące połączenie to kompozycja idealna, nasycona smakami lata. Jeśli dodamy mniej cukru (350 g), konfitura będzie bardziej wytrawna, doskonała do serów, mięs, można jej też używać do sosu BBQ. Jeśli cukru będzie więcej (500 g), można ją traktować jak klasyczną, słodką konfiturę do kanapek, herbaty, rogalików czy ciasteczek.

Składniki: 600 g pomidorów (ważonych po obraniu i usunięciu pestek), 400 g malin, 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant, 350-500 g cukru białego Diamant, 10-20 listków bazylii, 4 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix Diamant oraz cukier (350 lub 500 g w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Dżem z zielonych pomidorów
Przepis z fantastycznego bloga kulinarnego www.OlgaSmile.com. Do jego przygotowania potrzebne nam będą zielone pomidory. Jeśli sami je hodujecie, możecie na dżem przeznaczyć część jeszcze niedojrzałych owoców. Czasem można je też kupić pod koniec sezonu, gdy wiadomo już, że nie zdążą dojrzeć przed jesienią. Według autorki bloga ten zielony dżem pasuje idealnie do bagietek, bułek paryskich i francuskich rogalików.

Składniki: 1 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza lub cytryna, 500-600 g cukru trzcinowego

Przygotowanie: Pomidory miksujemy razem ze skórką i pestkami. Masę przekładamy na patelnię, dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Dżem smażymy 15 minut, a potem dodajemy cukier. Po dodaniu cukru smażymy kolejne 15-30 minut, często mieszając. Gorący dżem rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem i studzimy pod przykryciem.

Więcej przepisów, inspiracji i pięknych zdjęć na www.OlgaSmile.com

Pikanty dżem z pomidorów i chili
Przepis z bloga galangal.blox.pl. Już dzięki samej nazwie bloga (galangal to krewniak imbiru, bardzo popularny w Azji) wiemy, że to będzie przepis w orientalnym klimacie. To zdecydowanie wytrawna pomidorowa wersja, będzie fantastycznym, pikantnym dodatkiem do azjatyckich dań.

Składniki: 500 g dojrzałych pomidorów, 2-4 papryczki chili (w zależności od tego, jak pikantny ma być dżem, zwolennicy ostro przyprawionych dań dadzą 4 papryczki razem z nasionami), 4 obrane ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego korzenia imbiru, 30 ml sosu rybnego (nam pla), 310 g cukru, 100 ml czerwonego octu winnego (może to być też ocet z sherry).

Przygotowanie: Obieramy pomidory i kroimy je w 1 cm kostkę. Chili, czosnek i imbir miksujemy razem z sosem rybnym na papkę (wcześniej dobrze składniki posiekać). Tę papkę razem z cukrem i octem wrzucamy do szerokiego rondla, dodajemy pomidory i gotujemy delikatnie przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy dżem jest gotowy przekładamy go do wysterlizowanych słoiczków i zakręcamy.

Rada autorki: Niech Was nie zniechęci zapach sosu rybnego podczas smażenia, dżem nie będzie tak ani pachniał ani smakował.

Więcej intrygujących i przetestowanych przepisów na http://galangal.blox.pl/html

Sonda: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
Masza

Kiedy po raz pierwszy spotkałam się z przepisem na połączenie pomidorów z malinami,bardzo byłam zaskoczona.Jednak zrobiłam wg przepisu,wypróbowałam i zasmakowałam.Naprawdę pyszne.Teraz przygotuję pomidorki z chilli.Lubię takie pikantne smaki.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
gosia26

o tego jeszcze nie próbowałam:)

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
KAHA

Wow, uwielbiam pomidory i z chęcią spróbowałabym konfitury z pomidorów i malin, które również są pyszne. Ciekawe połączenie i oryginalna uczta dla kubków smakowych.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
bozenkaxxj

Konfiturę malinowo-pomidorowa z bazylią zrobię na pewno, bo mam ogromną ochotę wypróbować, przepis super, myślę ,że i w smaku jest pyszna

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
dinkam

Uwielbiam pomidory!! konfitura malinowo - pomidorowa brzmi nieźle:)) trzeba wypróbować!!!

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
wilma74

Pomidorki z maliną ,przyznam ,że nigdy bym nie wpadła na takie połączenie,koniecznie wypróbuję ale bez bazylii.:0

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
koliberek71

ale cuda jeszcze nie słyszałam , robiłam cukinie z pomaranczą i dynie z gruszka ale pomidory???? trzeba wypróbować

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
paniP

Uwielbiam pomidory, mogę je jeść w sezonie w każdej ilości (ten smak i zapach sałatki pomidorowej). Przepisy są w czytaniu bardzo apetyczne, ale jadłam kiedyś dżem z zielonych pomidorów i raczej mnie nie zachwycił. Może pikantny dżem z chili będzie lepszy lub ten z malinami?

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
bbo

Muszę przekazać przepisy mamie, bo ma mnóstwo pomidorów z własnej szklarni. A ja jadłam kiedyś u znajomych ketchup własnej roboty z dyni. Niezły był!

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
dark_forest

Ooo, pomidory to moja miłość! Bardzo bym chciała nauczyć się robić dobrą konfiturę z pomidorów.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
Masza

Zróbcie,zróbcie konfitura z pomidorów i malin,naprawdę jest pyszna.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
NataliaLily

Ta konfitura na ostro bardzo przypadła mi do gustu:)

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
cheljo

jakoś nie myślałam o dżemach z pomidorów, dziękuję za przepisy Smile

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
bar_bro

Ta konfitura malinowo- pomidorowa jest bardzo intrygująca! Jednak ja najbardziej lubię pomidory w postaci świeżej, najlepiej takie z przydomowej mini-szklarni Wink

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
francesca

Ja wczoraj umyłam i nakroiłam tyle pomidorów na takie sprawy, że chyba mi przejdzie apetyt na konsumpcję Biggrin

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
angel3312

Nie lubię konfitur. Jedynie kiedy je jem to posmarowane na naleśnikach.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
ani630

spróbuje zrobić uwielbiam suszone pomidory;)

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
justajustyna

przepraszam jakoś mnie to odtrąca nie umiem tego sobie wyobrazić tego połączenia smaków

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
weronkaa84

Do tej pory z pomidorów robiłam jedynie domowy koncentrat i keczup. Może skusze na któryś z tych przepisów Smile

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
bst

jeszcze nie jadłam takiego połączenia.

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
wampa

o jeszcze takiego nie jadłam

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
Dorota Niewiadomska

Warzywo naprawdę wszechstronne.