Face&Look > Knajpki na kółkach

Knajpki na kółkach

Food trucki, czyli resturacje zorganizowane w przyczepach samochodów, w sezonie letnim na stałe wpisują się w miejski krajobraz. Lubicie w nich jeść? Sprawdźcie, które cieszą się największą popularnością i w jaki sposób przygotowuje się w nich jedzenie, by było nie tylko pyszne, ale i bezpieczne.

 

Sezon na jedzenie w plenerze właśnie się zaczyna. Food trucki, czyli knajpki zorganizowane w miniciężarówkach, autobusach, czy przyczepach samochodów, świetnie przyjęły się w Polsce i nic nie zapowiada, że w tym sezonie będzie inaczej. Są wygodne, na wyciągnięcie zgłodniałej ręki i można w nich zjeść dania kuchni całego świata. W samej Warszawie jest ich już około 100. Pojawiają się na festiwalach i nad morzem.


 – Są food trucki z jedzeniem z Meksyku, Tajlandii, Ameryki, a także Chin – mówi Newsrm.tv Katarzyna Mirecka z La Chica Sandwicheria – Niezmiennie jednak królują burgery. Nadal są bardzo popularne i to właśnie do food trucków, które serwują burgery, ustawiają się największe kolejki.

Food trucków nie należy jednak utożsamiać z fastfoodem. Owszem, zamówione dania wydawane są w nich błyskawicznie, ale ich przygotowanie często zajmuje trochę czasu. Podczas dużych zlotów i eventów wynajmowane są kuchnie cateringowe i gastronomiczne, ponieważ mała powierzchnia samochodu nie pozwala na przygotowywanie bardzo dużej ilości jedzenia. W związku z  tym jedzenie w food truckach jest świeże, bo nie ma w nich miejsca na przetrzymywanie produktów.

W sytuacjach bardziej codziennych, jedzenie przygotowywane jest w samochodzie, który musi spełniać warunki sanepidu. W środku auta znajduje się bieżąca woda oraz wszystkie potrzebne sprzęty. Nie ma więc obaw, że jedzenie nam zaszkodzi!


- Myślę, że jedzenie w food truckach smakuje tak dobrze, gdyż food truckowcy mają ogromną pasję do tego, co robią – mówi Katarzyna Mirecka. – Poza tym food trucki są wesołe, kolorowe i to przyciąga gości.
 

Jadacie w food truckach? Macie swoje ulubione?

Dodaj komentarz

Komentarze

basiamiecz715

Na wakacjach najczęściej dzieci "głodnieją " jak zobaczą taką kolorowa przyczepkę Smile

sisi13

Coraz częściej korzystam z food tracków, skuszona  wieloma bardzo dobrymi daniami, których bym się po tych jeździdłach nie spodziewała.

Agaagaja

Nie korzystałam ale przy okazji spróbuję ich specjałów.

Beatris20

Nie jadam raczej, wolę wziąść swoje jedzenie, albo kupić coś bardziej neutrlanego. Po prostu zauważyałam, że ludzie wszelkie swoje wyjścia i spędzanie czasu łączą nierozwerwalnie z jedzeniem.Dlatgo wolę góry- jak nic sobie nie spakujesz to nie spotkasz takich tracków z jedzeniem i po prostu będziesz głodny,a z chwilowego głodu tez jeszcze nikt nie umarł.

bozenkaxxj

Jezeli potrawy są smaczne, świeże i urozmaicone to zawsze znajda się chętni.Nie jadłam w takiej knajpce ale coś z pewnoscia zamówię gdy znajdę się w pobliżu. 

OLIWIA25

Raczej nie korzystam z takich wynalazków, chyba gdy muszę Smile

maybe92

Może wstyd się przyznać, ale jeszcze nie kosztowałam jedzenia z food trucków Wink 

paradiso

Niektóre to wręcz zabytki, ale wtedy jeszcze fajniej do niej wejść i napić się pyszznej kawki, jak tarnowski stary wagon tramwajowy, który od kilku lat jest nie tylko atrakcją do oglądania, ale można tam wypić dobrą kawę i zjeść ciacho.

Dorota Niewiadomska

Podobny jest w Lublinie i cieszy się niesamowitym wzięciem.Ludziska jadą przez całe miasto,aby się tam postołować Smile Dla mnie super klimat Smile 

doolary12

nie jem na mieście wolę w domu zjęśc coś zdrowszego 

doolary12

nie jem na mieście wolę w domu zjęśc coś zdrowszego 

doolary12

Dbam o to co jem .

eliska

Przyznam że jeszcze nie mialam okazji skorzystać z food truckach ale gdybym była w pobliżu to chętnie spróbuję

mcjazz

Czasem skuszę się na pysznego szczecińskiego burgera od BroBurgers właśnie z food trucka Smile Faktycznie cieszą się dużym powodzeniem, często zamykają przed czasem, bo kończy im się mięsko tylu maja klientów Smile

dreams1

też nie korzystam, ale gdy sytuacja zmusza to czemu nie Smile