Kawa świeżo palona czy leżakowana?

Rynek kawy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie wraz z kulturą jej picia. Konsumenci świadomie wybierają produkty lepszej jakości, które spełnią ich oczekiwania. W poszukiwaniu idealnego smaku każdy kawosz prędzej czy później zada sobie pytanie: kawa świeżo palona czy leżakowana? Przeanalizujemy dzisiaj nasz polski rynek kaw i odpowiemy jednoznacznie na to pytanie. Zaczniemy oczywiście od wyjaśnienia czym są wspomniane dwa rodzaje kaw oraz jakie są między nimi różnice. Sprawdzimy również jak wygląda ich sprzedaż, dostępność, różnorodność. Krótko mówiąc: gdzie można kupić najlepszą kawę?

Kawa ziarnista świeżo palona

Kawa świeżo palona kojarzy nam się z jakością. I słusznie, wszystko co świeże musi być przecież dobre.

Kawa jest produktem, który z każdym dniem traci swoje walory smakowe. Ulatują wraz z parującymi olejkami eterycznymi. Proces wietrzenia postępuje mimo szczelnego opakowania. Warto zatem pić kawę najszybciej jak to możliwe po zakupie.

Aromat kawy, która dopiero wyszła z pieca jest niezapomniany. Każdy prawdziwy kawosz, który choć raz poczuł ten zapach i smak, nie powróci do picia zwykłej kawy.

Jakość, która jest w tym przypadku kluczem do sukcesu, mierzymy tak naprawdę w dniach od wypalenia. Kawa świeżo palona nie powinna spędzać w opakowaniu dłużej niż 90 dni. Po tym czasie nie będzie już różniła się od kawy leżakowanej.

Oczywiście najlepiej jest kupić kawę, która była wypalana kilka dni wcześniej. Jak już wspominałem, z każdym dniem ziarna tracą bezpowrotnie część zawartych w sobie olejków eterycznych.

Kawa leżakowana

Kawy dostępne w sklepach spożywczych są kawami leżakowanymi. To znaczy, że w procesie produkcji i dystrybucji spędzają długie tygodnie.

Ze względu na dość skomplikowany łańcuch dostaw, kawy świeżo palone nie zdążyłyby dotrzeć do sklepów w odpowiednim terminie. Dlatego są praktycznie niedostępne w większości sklepów spożywczych.

Kawa leżakowana trafia najpierw na magazyn producenta. Stąd transportowana jest do hurtowni spożywczych. Następnie po spędzeniu czasu w kolejnym magazynie, transportuje się ją do sklepów, gdzie znowu mijają dni na półkach.

Zanim kawa trafi do Twojego domu, może spędzić w podróży kilka tygodni lub nawet miesięcy. Proces logistyczny praktycznie wyklucza sprzedaż kaw świeżo palonych w większości sklepów spożywczych.

Gdzie kupić kawę świeżo paloną?

Myślę, że pytanie: „kawa świeżo palona czy leżakowana?” nie ma już przed Tobą tajemnic. Wiemy, który produkt jest lepszy i dlaczego. Gdzie można się zatem udać, żeby kupić kawę świeżo paloną?

Jak już ustaliliśmy – sklepy spożywcze handlują kawą leżakowaną. Podążając za jakością, chcesz napić się kawy świeżo palonej – co teraz?

Możesz poszukać w swojej okolicy lokalnej palarni kawy. Mniejsze, rzemieślnicze palarnie pojawiają się coraz częściej i całkiem dobrze radzą sobie na rynku.

Warto poszukać, być może w Twojej okolicy jest takie miejsce, które możesz odwiedzić. Tutaj z pewnością kupisz najlepszą i oczywiście świeżą kawę, która zrobi na Tobie ogromne wrażenie.

Jeżeli jednak nie uda Ci się znaleźć palarni w Twojej okolicy, możesz poszukać w Internecie. Palarnie bardzo często prowadzą własne sklepy Internetowe, gdzie dostępny jest cały asortyment.

Artykuł powstał przy współpracy z Chełmską Palarnią Kawy Light Roast

https://lightroast.pl/2022/01/21/kawa-swiezo-palona/

 

Po kosmetyki zapraszamy do naszego sklepu faceandlook.com

Autor: 
Artykuł Partnera

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

produkty partnerów