Face&Look > ZDROWIE > Czy mleko z mlekomatów jest zdrowe?

Czy mleko z mlekomatów jest zdrowe?

Mleko prosto od krowy jest najzdrowsze, bo nie jest poddane pasteryzacji czy sterylizacji, dzięki czemu zachowuje w całości wszystkie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Mieszkańcy dużych miast świeże mleko mogą kupić w specjalnych automatach zwanych mlekomatami. Urządzenia na świecie biją rekordy popularności. W Belgii jest ich ok. 500, we Francji 400, a we Włoszech prawie 1,5 tys. W Polsce stoi ich dopiero kilkadziesiąt.

Mlekomaty od trzech lat zdobywają polski rynek. Stoją m.in.: w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Bydgoszczy czy Sochaczewie. 

– Mleko to nie jest poddane żadnym obróbkom technologicznym, nie jest normalizowane, choćby na zawartość tłuszczu, nie jest poddawane sterylizacji, więc zawiera wszystkie naturalne składniki, które są w mleku zaraz po udoju – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Diana Wolańska dietetyk, specjalista ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia. 


Mleko zachowuje więc w całości wszystkie składniki odżywcze, czyli kazeinę, wapń, fosfor, witaminy A, D, E oraz z grupy B. Ma także więcej tłuszczu niż np. mleko pasteryzowane czy sterylizowane. 

– Mleko w mlekomacie ma średnio od 4 do 4,5 proc. tłuszczu. Jego zawartość w mlekach w kartonie jest normalizowana przez mleczarnię. Mamy więc do wyboru mlek o zawartości tłuszczu od 0 do 3,2 proc. – mówi Diana Wolańska.  

Tłuszcz w mleku bardzo łatwo ulega trawieniu, jednak osoby z chorobami układu krążenia powinny wybierać mleko chudsze, właśnie w kartonach. 

Codziennie świeże mleko dostarczają do mlekomatów lokalni rolnicy, najczęściej posiadający ekocertyfikat. Dane producenta są wypisane na urządzeniu. 

– Mleko tuż po udoju trafia do pojemników izotermicznych i w nich jest transportowane do mlekomatów, stąd nie ma ono kontaktu z powietrzem i spada ryzyko zakażenia go jakimiś bakteriami, które są choćby w powietrzu. Dzięki temu jest bezpieczne – mówi Diana Wolańska. – Zaraz po udoju mleko jest schładzane do 4 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze jest utrzymywane w mlekomacie.

Przydatność mleka prosto od krowy jest krótka, z reguły od 24 do 28 godz. 

– Zawarte są w nim naturalne mikroorganizmy i stąd takie mleko może szybko się zepsuć – wyjaśnia ekspertka. 

Mlekomaty wymyślili czescy rolnicy, którzy w ten sposób chcieli walczyć z niskimi cenami skupu mleka.


Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle

Dodaj komentarz

Komentarze

kylaina

Lubię mleko, więc ucieszyłby mnie taki mlekomat w moim mieście Smile

bozenkaxxj

Przeważnie kupuję w kartonach albo w butelkach ale już od dosyć dawna mamy mlekomat koło Biedronki i cieszy się dużym powodzeniem.

dark_forest

Moim zdaniem krowie mleko w żadnym wypadku nie jest korzystne dla organizmu (dorosłego) człowieka - niezależnie, czy z kartonika, czy z mlekomatu.

bbo

Ja nie mam dostępu do mlekomatu, a chętnie bym spróbowała jak smakuje takie mleko.

francesca

Ja uwielbiam mleko, jednak mam całkowicie zakazane, ze względu na zdrowie Sad

basiamiecz715

Mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje mleko z mlekomatów,jest lepsze od mleka w kartonach,cieszy mnie fakt,że już od 2 lat mam w pobliżu mlekomat.Polecam

justajustyna

u mnie tez w mieście stoi ale jakoś nie miałam okazji z niego skorzystac

weronkaa84

Nigdy nie piłam mleka z mlekomatu.

agusia65

bardzo lubię mleczko Biggrin

wampa

jakie są ceny?