Face&Look > CHLEB DLA ODCHUDZAJĄCYCH SIĘ

CHLEB DLA ODCHUDZAJĄCYCH SIĘ

Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami 
w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. Apetyczne, sycące, z chrupiącą skórką kusi swoim zapachem i smakiem do dziś. Wiele osób będących na diecie wystrzega się jednak jedzenia pieczywa. Czy słusznie? Sprawdzamy z dietetykiem trwającej właśnie kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” organizowanej przez Krajową Federację Producentów Zbóż.

Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, 
a także błonnika pokarmowego. Mimo tego, według danych statystycznych GUS Polacy jedzą go coraz mniej. W 2015 roku spożycie pieczywa wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku.


– Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia chleba, a musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu odnośnie spożywania pieczywa na diecie, jest jego odpowiedni dobór. Najbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej albo to domowe, wypiekane z mąki z pełnego ziarna np. 5 zbóż. Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe chleba. Dlatego nie bójmy się pieczywa, jeżeli akurat się odchudzamy, tylko wybierajmy je umiejętnie – przekonuje dietetyczka i ekspertka kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.


Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” na zlecenie Krajowej Federacji Producentów Zbóż ponad 67% respondentek potwierdza, że zdrowa dieta to taka „bogata w wartości odżywcze”, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że „produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki”. Polki preferują pieczywo pełnoziarniste i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na co stole co drugiej z nich.

– Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana z razowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Dobrym rozwiązaniem będzie też makaron razowy. Wieczorem proponuję kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku – tłumaczy Anna Jelonek.  

Zbożowe inspiracje Anny Jelonek

Ciabatta z pastą warzywną

Składniki:

180 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży instant
250 g mąki pszenno-razowej
3/4 łyżeczki soli morskiej
3/4 łyżeczki cukru
2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
oliwki czarne (20 szt.)


Przygotowanie:

•Do misy miksera wlej wodę, dodaj drożdże i wymieszaj.

• Wsyp przesianą mąkę, sól, cukier i wlej oliwę extra vergine oraz pokrojone oliwki.

• Drewnianą łyżką wymieszaj wszystkie składniki, łącząc je ze sobą.

• Za pomocą haka miksera miksuj  ciasto na małej prędkości  przez 3 minuty, następnie zwiększ obroty miksera do średnio dużych i miksuj przez około 8 minut, aż ciasto zbierze się przy haku miksera i nie będzie już kleiło się do boków miski.
• Blaszkę o wymiarach około 17 x 27 cm posmaruj oliwą i wyłóż całe ciasto. Następnie odczekaj 10 minut i naoliwionymi palcami rozciągnij ciasto na całą blaszkę. Przykryj przeźroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny (najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów).
• Blachę do pieczenia posmaruj oliwą.

• Zdejmij folię z formy z ciastem i przykryj ją naoliwioną częścią blachy. Przewróć na drugą stronę i potrząsając formą, wyłóż całe ciasto na blaszkę. Ostrym nożem pokrój je na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów.
• Wstaw blachę do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Piecz na złoty kolor przez około 20 minut. Gorące bułeczki można posmarować oliwą. Ostudź przed pokrojeniem.

Warzywny farsz

• 1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek, odsączonych
• 1 mały ząbek czosnku
• sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
• około 3 łyżek oliwy extra vergine

 

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na pastę.

 

Dodaj komentarz

Komentarze

OLIWIA25

Zjadłabym Smile

Agaagaja

Świetnie wszystko rozpisane i przedstawione.Z ochota bym się skusiła na takie pieczywo.

anulkamie (niezweryfikowany)

Uwielbiamy ciabatte.....ale je kupujemy Smile Przepis super, może wypróbuję Smile

agusia65

muszę wypróbować Biggrin

bozenkaxxj

Lubię i kupuję ale taka domowa musi smakowac wyśmienicie.

sisi13

Niestety nie robię domowego chlebka, więc nie skuszę się na wykonanie wg przepisu.

Agnieszka Niwińska

Bardzo fajnie zilustrowany artykuł Smile

mary

Odkąd byłam na warsztatach pieczenia chleba na zakwasie nie kupuje pieczywa. To prawdziwie uzależnie, takie pieczenie w domu!

S-wa

ten zapach i smak !

lawina74

Chętnie wypróbuje i ja Smile