Face&Look > Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków

Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków

Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser.

Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań. Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak i z pierniczków. Dzięki wykorzystaniu pierniczków w czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Warto wypróbować moczkę i wprowadzić ją do świątecznego menu. Nie jest ona trudna w przygotowaniu, zawsze wychodzi bardzo smaczna i niesamowicie pachnąca słodyczą i korzennymi nutami, co doskonale podkreśla świąteczną atmosferę w każdym domu.

Potrzebne składniki:

200 g suszonych śliwek

400 g rodzynek

200 g daktyli

200 g orzechów laskowych

200 g migdałów

250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową

3 duże łyżki miodu

Szczypta chilli i cynamonu

Pomarańcza  

2-3 litry wody

Przygotowanie: Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego. 

Dodaj komentarz

Komentarze

Dorota Niewiadomska

Słodkość kompletnie mi nie znana,a ilość składników robi tu wrażenie.Typowo świąteczne wydanie w wersji na bogato jak dla mnie Smile Jestem ciekawa smaku aczkolwiek mogę się domyśleć,bo dominują tu pierniczki Smile 

hanover

a wydawało mi się że znam potrawy wigilijne a jednak o tym nie słyszałam Biggrin

alonek

Nie słyszałam o tym, a z chęcią bym wypróbowała.

anecia

Ta zupka jest całkowicie dla mnie obca i nieznana niewiem czy podbiła by moje podniebienie Smile

mcjazz

Wygląda przepięknie! Bardzo w stylu mojej siostry która kocha i jeść, i piec pierniczki Smile  na pewno podrzucę jej przepis, może upichci, bo jestem bardzo ciekawa czy smakuje równie pysznie jak wygląda, widzę ten deser na naszym stole Wigilijnym jako świąteczną nowość Smile

Nataliiia1

Ale mnie zaskoczyliście tym przepisem Smile Pierwszy raz spotykam się z zupą piernikową....a piernik...mmmm, kocham <3 Bakalie uwielbiam <3, dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis Smile Dziękuję za inspirację Kiss 2

sisi13

U mnie taka nie występuje. Pierwszy raz o niej słyszę.

bozenkaxxj

Pomimo, że mieszkam w Zagłębiu a więc koło Śląska to nigdy o takiej zupie nie słyszałam.Raczej wśród bliskich by nie zyskała uznania pomimo super składników.U mnie z zup tradycyjna zupa grzybowa z łazankami, barszczyk czerwony z uszkami.

basiamiecz715

Bogatość składników tej zupy wigilijnej ,daje poczucie że jest pyszna ....... u mnie w rodzinie chyba nie zyskała by zwolenników...

Patula

To zupa nie dla mnie chociaż wygląda bardzo ciekawie jeszcvze o takiej zupie nie słyszałam

monisiawal1980

Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy wigilijne....., u mnie ta ,poniekąd pysznie wyglądająca zupka.....niestety nie miała by chętnych.....

OLIWIA25

Nie znam tej potrawy ale chetnie bym ja skosztowała Smile

Agaagaja

Zupa piernikowa absolutnie u mnie odpada mimo, ze składniki pyszne ale w takiej wersji ich nie widzę.

eliska

Zupa wygląda pięknie  i tyle w niej słodkości ale chyba nie dla mnie

Malinka23

zupa piernikowa? Nie jadłam niestety

Cameleonka

Zaskakująca propozycja. Bogactwo skladników jest absolutnie na plus, jednak obrazek rozmoczonych pierników nie jest w stanie przemówić do mojego podniebienia Wink

paradiso

Piernikowej zupy nie jadłam jeszcze, ale pewnie fajna opcja dla dzieci.

agusia65

Słodkości uwielbiam  pod każdą postacią Biggrin

annasus

Wypróbuję ten przepis Smile

weronkaa84

Mam znajomych na Śląsku i to dzięki nim poznałam wiele lat temu moczkę. Jest pyszna, z dużą ilością bakalii. Jednak dużo jej nie dam rady zjeść, bo jest bardzo słodka Smile

maybe92

Zupa piernikowa? Ojj jakoś mi się to nie widzi Biggrin

Marylka771

Nie znam tej potrawy

Masza

Niestety mojej rodzinie na pewno by nie zasmakowała 

aga0495

Nigdy jej nie jadłam Sad

aga0495

Na pewno wypróbuję Smile

aga0495

Na pewno wypróbuję Smile

lawina74

W moim regionie moczka to coś zupełnie innego Smile