Ananas, banany i inne owoce z grilla
Zamiast kiełbasek, kaszanki i steków na grillu można przygotować owoce. Podpowiadamy, jakie są najlepsze do grillowania i podajemy kilka przepisów!
Szaszłyki owocowe
Pokrój kiwi, brzoskwienie, banay i jabłka na cząstki mniej więcej tej samej wielkości. Nadziej kawałki na szpadki, najlepiej drewniane (owoce nie będą się zsuwały), dobrze wymoczone w zimnej wodzie (wtedy się nie spalą). Grilować po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki można smarować w trakcie grillowania mieszanką miodu i soku cytrynowego (1:1).
Przygotowane na grillu owoce można jeść same, dodawać do mięsa (jabłka, brzoskwinie), podawać jeszcze ciepłe z lodami. Do grillowania świetnie nadają się np. ananasy, jabłka, brzoskwinie, banany, gruszki, truskawki, mango. Większe owoce można pokroić na połówki lub w duże plastry i grillować bezpośrednio na kratce. Małe, takie jak truskawki, morele lub śliwki, lepiej nabić na szpadki do grilla i zamienić w szaszłyki. Banany można również grillować w całości, bez obierania, zawinięte w folię aluminiową.
Banany z grilla
W garnku o grubym dnie przygotuj karmel z 6 łyżek brązowego cukru i 2 łyżek wody. Kiedy ostygnie, dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych. Taka ilość karmelu wystarczy na sześć bananów. Ostrożnie porozcinaj skórki bananów na całej długości i poszerz szczeliny, ale nie obieraj owoców. Posmaruj odsłonięte banany kokosowym karmelem. Grilluj przez 5 minut, aż karmel się zrumieni. Banany podawaj same albo z lodami.
Przy metodzie bezpośredniej, gdy trzymamy owoce na kratce, pod którą są żarzące się węgle, miękkie owoce wystarczy grilować około 5-6 minut, twardsze i większe, jak np. ananas, ok. 10 minut. Najlepszym sygnałem, że owoce trzeba już zdjąć z rusztu, będą ciemne paski skarmelizowanego naturalnego cukru.
Owoce przed grillowaniem można posmarować miodem, który szybko się skarmelizuje na grillu i doda owocom smaku. Można eksperymentować z innymi dodatkami: zamiast miodu można użyć np. soku z pomarańczy, posypać owoce brązowym cukrem, melasą, konfiturami - byle z umiarem, żeby glazura nie spaliła się zamiast stopniowo skarmelizować. Owoce można też przed grillowaniem potrzmymać w lodówce kilka godzin w słodkiej marynacie.
Grillowany ananas z miodem i miętą
Pokrój świeżego ananasa na plastry. Rozpuść cztery łyżki miodu i trzy łyżki soku z cytryny w rondelku. Przestudzoną masą posmaruj ananasa i posyp świeżą, pociętą na kawałki miętą. Trzymaj w takiej marynacie przez co najmniej dwie godziny. Zanim położysz plastry na ruszcie, usuń listki mięty, inaczej spalą się w trakcie grillowania. Grilluj potem ok. 6-7 minut.
Dodaj komentarz
Komentarze
Muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze owoców z grila, ale na te banany to bym się skusiła...ooo taaak. Ogólnie uwielbiam owoce, więc pewnie wszystkie powyższe propozycje zjadłabym z uśmiechem na twarzy..A owocowe szaszłyki mmmm... pychotka:)
Może owoce z grilla to fajny pomysł na urozmaicenie spotkania towarzyskiego, ale tak w ogóle to po co? Chyba zdrowsze są te owoce jedzone na surowo.
świetny pomysł z owocami na grilla
przy następnej okazji wypróbuje ! ciekawi mnie smak ananasa
owoce to super alternatywa dla tłustych kiełbasek i mięs 
Jakoś nie przyszło mi do głowy aby grillować owoce.Warzywa owszem,bardzo często do szaszłyków.Spróbuję ananasa,może mi zasmakuje,jednak banany zdecydowanie wolę jeść na surowo,ciepłych nie strawię.
Jej, a mi to ślinka cieknie na sam widok..:)
mmmm pycha ! ;*
Po co grillować owoce, skoro surowe zawierają znacznie więcej witamin i minerałów...?
Grilla zresztą (jako wegetarianka) nie lubię, odpowiadają mi tylko grzanki, czasem zgrillowane warzywa.
Oooo ja również nie mogę się napatrzeć na te banany..
w moich rodzinnych stronach raczej preferujemy warzywa tylko na grilu bakłażan zazwyczaj w postaci grillowanej bądź papryka ale faszerowana mięsem owoce testowałam ananasa i banana ale osobiście szału ni ma wole na surowo lepszy smak więc raczej nie skorzystam z tych innowacji hehe
mmm pyszności
Wczoraj spróbowałam ananasa z grilla naprawdę nie był zły.Mimo to pozostanę w jedzenie owoców na surowo.
nie próbowałam jeszcze owoców z grilla, więc nie mam zdania, może warto rzucić jakiś owoc na ruszt i skosztować.Chyba jednak najzdrowsze są surowe
Zamierzam grilować w ten lub przyszły weekend i mam w planach spróbować banana i ananasa na gorąco. Już nie mogę sie doczekać..:D
To nie dla mnie, wodę surową postać owoca.
wyglądają smakowicie ale wolę świeże owoce pokrojone w formie sałatki:)
Świetne pomysły, przy najbliższym grillowaniu spróbuję banany
Niestety musze sie przyznac nie jadlam jeszcze owoców z grila ale po tak kuszacych przepisach napewno sprobuje .
Owoców nie grilowałam, przecież są pyszne i soczyste same z siebie. Natomiast warzywa na wszelakie sposoby.
A grill obsługuje mąż, bo ja nie mam cierpliwości i dym zawsze szczypie mnie w oczy.
U mnie też na rodzinnych grillach zawsze mężczyźni zajmują się grillem i dbają o to by wszystkim smakowało. Uwielbiam szaszłyki , zamarynowany kurczak, cukinia, cebula, papryka, pycha
mmm zrobiliście mi ochotę chętnie bym takich spróbowała jakoś mi jeszcze na mysl nie przyszło grillować owoców chętnie wypróbuje
Próbowałam i szczerze, to nie przypadły mi do gustu, moim zdaniem grillowane tracą swoje walory smakowe. zdecydowanie bardziej wole owoce na surowo. Za to grillowane warzywa są pycha
Próbowałam i szczerze, to nie przypadły mi do gustu, moim zdaniem grillowane tracą swoje walory smakowe. zdecydowanie bardziej wole owoce na surowo. Za to grillowane warzywa są pycha
Zgadzam się.
Ciekawy artykuł
Wolę jednak warzywa w tej postaci
nie dla mnie
Owoce grillowane dodatek do karczku pycha
na ruszt wrzucam coś innego